İstanbul Okan Üniversitesi
Öğretim Üyesi
Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi
Makine Mühendisliği Bölümü
İTÜ Maden Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü’nden 1977 yılında mezun oldu. 1977-1990 yılları arasında MTA ve TKİ Genel Müdürlüğü bünyelerinde ‘Mühendis, Başmühendis, Şube Müdürü’ gibi muhtelif görevlerde bulundu. 1990-1996 yılları arasında Cumhuriyet Üniversitesinde görev yaptı. 1996 yılından itibaren İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümünde Anabilim Dalı ve Bölüm Başkanı olarak görev yapan Prof. Dr. Ali Kahriman, 2008 yılından itibaren de İstanbul Okan Üniversitesi Yönetim kurulu üyesi ve Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü görevlerinde bulunmuştur. Halen aynı Üniversitenin Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyesidir. Türkiye Patlayıcı Mühendisliği Derneği Kurucusu n ve Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de sürdüren Prof. Dr. Ali Kahriman’ın başlıca uzmanlık alanları; Patlayıcı Mühendisliği, Maden İşetme ve Proje Yönetimi gibi konulardır.
Birçok uluslararası ve ulusal sempozyumda, organizasyon komitesi üyeliği, oturum başkanlığı ve “Enerji ve Madenciliğin Modern Üretiminde Çevre Koruma” konulu Uluslararası sempozyumların eş başkanlığını yapmıştır. Uluslararası Patlayıcı Mühendisleri Cemiyeti’nin de (ISEE) aktif üyesi olup, Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı’ nın 1997 yılı Bilim Ödülü’nü almıştır. Yurtiçinde ve yurt dışında yayınlanmış çok sayıda bilimsel makale ve bildirileri ile Maden İşletme Projeleri Hazırlama adlı bir de kitabı mevcuttur.
Dokuz Eylül Üniversitesi
Öğretim Üyesi
Mühendislik Fakültesi
Maden Mühendisliği Bölümü
Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü'nde görev yapmaktadır. 1986 yılında Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu'nda maden mühendisi olarak meslek hayatına başlamış, 1989 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olarak akademik kariyerine adım atmıştır. 1995 yılında doktorasını tamamlamış ve 2004 yılında profesör unvanını almıştır.
1999 yılında NATO burslusu olarak İtalya’da eğitim programına katılmış, 2014 yılında İsviçre’nin Zürih kentinde “yeraltı yapılarında enjeksiyon teknikleri” ile ilgili eğitim programlarına katılmıştır. Uluslararası düzeyde geçerliliği olan Güney Afrika Pretoria Üniversitesi tarafından verilen ISO 31000 “Operasyonel Risk Yönetimi_Seviye 3” belgesine ve ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca verilen “İşyeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitici Belgesi” ne sahiptir.
Akademik kariyerinin yanı sıra çeşitli idari görevlerde de bulunmuştur. 2021-2023 yılları arasında Mühendislik Fakültesi Dekanı olarak görev yapmış, ayrıca Fen Bilimleri Enstitüsü ve Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü gibi farklı birimlerde bölüm başkanlığı ve etik kurulu başkanlığı gibi sorumluluklar üstlenmiştir. Araştırma alanları arasında kaya mekaniği, yeraltı yapıları tasarımı, maden işletme teknolojileri ve doğal yapı taşları yer almaktadır.
T.K.İ. , EUAŞ ve ETİMADEN gibi madencilik alanında faaliyet gösteren kamu kuruluşlarında ve birçok özel sektöre ait madencilik kuruluşlarında danışman ve proje yürütücülükleri görevlerinde bulunmuş ve halen bazılarını sürdürmektedir. Kalkınma Bakanlığı’nca 2018-2023 yılları arası için hazırlanmış olan 11. Kalkınma Planı Madencilik Politikaları komisyon üyesi ve Sürdürülebilir Madencilik Alt Komisyon Başkanı, 12. Kalkınma Planı Madencilik Politikaları komisyon üyesi ve Entegre Maden Yönetimi Alt Komisyon Başkanı olarak görev almıştır. Uluslararası alanda bilimsel dergilerde yayınlanmış birçok makalesi ve madencilik alanı ile ilgili kitapların yazarıdır.
The University of Adelaide
Öğretim Üyesi
Faculty of Sciences, Engineering and Technology
Mining and Petroleum Engineering Dep.
Dr. Karakuş, 1991 yılında Hacettepe Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü'nden lisans derecesini ve 2000 yılında İngiltere'deki Leeds Üniversitesi'nden Maden ve Mineral Mühendisliği alanında doktora derecesini almıştır. Wuhan'daki Çin Yerbilimleri Üniversitesi'nde yardımcı kürsü profesörüdür ve halen Adelaide Üniversitesi Kimya Mühendisliği Fakültesi'nde çalışmaktadır. Adelaide Üniversitesi'nde Mağara Madenciliği Araştırma Merkezi'ni kuran Karakuş ve ekibi, kaya patlaması, çamur baskını ve yüksek sıcaklıktaki kaya kütlesi ortamları için kaya destek tasarımları da dahil olmak üzere mağara madenciliğinin çeşitli yönlerini araştırmaktadır. Finanse edilen 10 milyon dolardan fazla araştırma ve endüstri projesinin Baş Araştırmacısıdır. Aynı zamanda Avustralya Araştırma Konseyi Eğitim Merkezi'nde (ARC-ITTC) yenilikçi kompozit malzemeler ve makine öğreniminden yararlanan akıllı madencilik sistemleri kullanarak sürdürülebilir cevher çıkarma teknolojileri konusunda CI-Key'dir.
Dr. Karakuş'un Madencilik ve Mineral Kaynakları alanına yaptığı olağanüstü katkılar, 2023 yılında Avustralya'nın en iyi ulusal araştırmacısı seçilmesiyle takdir edilmiştir. Karakuş, iki profesör, üç doçent, iki kıdemli öğretim görevlisi, üç doktora sonrası araştırmacı ve on doktora öğrencisinden oluşan dinamik bir araştırma grubuna liderlik etmektedir. Bu multidisipliner ekip, Avustralya Makine Öğrenimi Enstitüsü, Maden, Petrol, Kimya ve İnşaat Mühendisliği ile işbirliği yapmaktadır. Karakuş, 200'den fazla hakemli yayına imza atarak uluslararası tanınırlığını daha da pekiştirmiştir.
Karakuş, Uluslararası Kaya Mekaniği Derneği (ISRM), Kaya Patlaması Komisyonu, ISRM Derin Madencilik Komisyonu ve Uluslararası Maden Güvenliği Bilimi ve Mühendisliği Komitesi (ICMSSE) üyesidir. Uluslararası Kaya Mekaniği ve Maden Bilimleri Dergisi ile Kaya Mekaniği ve Kaya Mühendisliği Dergisi'nin Yardımcı Editörüdür.